Publicerat den av

ULLA
EDSKÖLD RAMSTEDT

Kontakt

Mobil: 0767-60 07 06
E-post: info@urcreativestudio.se
Hemsida: x-brush.com
Facebook: X-brush
YouTube: UR Creative Studio

Kort fakta

Ort: Borås


Yrke:
Egenföretagare:
UR Creative Studio

Bakgrund: Art Director

Familj: Min vuxna dotter Denise och min man Tomas

Mina Uppfinningar
X-brush – en förlängningsbar nagellackspensel

Mina viktigaste uppfinnarråd
Tänk på att det tar tid, om du tror på din produkt, ge inte upp! Det sägs att det i genomsnitt tar 6 år från idé till färdig produkt ute på marknaden. Kontakta Almi för att får råd och eventuellt innovationsstöd. Gå med i den lokala uppfinnarföreningen.

Favorituppfinning
Elen, för utan den fungerar inte dagens samhälle.

X-brush

Allt började julen 2008, när jag skulle på fest och tänkte måla mina naglar. Det visade sig att jag hade 6 stycken rosa lack, alla var halvfulla och jag vägrade helt enkelt att köpa ett 7:e rosa lack. Så jag målade första handens naglar, fick skaka lite och skruva upp och skruva ner flera gånger för att få tag på lacket. När jag sedan skulle måla den andra handens naglar på samma sätt (naturligtvis innan de hade torkat), så förstörde jag några av de målade naglarna. Då utbrast jag högt: “Kan man inte bara skruva ut penseln precis som man gör med ett läppstift!” och det var så allt började.

– När jag räknade mina nagellack, så visade det sig att jag hade 27 stycken, varav 90% var halvfulla och min dotter hade 25 stycken, varav de flesta var halvfulla och många i samma färg. Jag insåg att många med mig skulle uppskatta en förlängningsbar nagellackspensel.

I september 2009 skickade jag in min första patentansökan. Men efter 1,5 år fick jag beskedet att det fanns en liknande produkt och fick inte patentet. Under tiden hade jag upptäckt att det endast fanns två storlekar på gängorna och fick idén om att endast sälja själva locket med penseln, så att fler skulle kunna få ta del av X-brush.

– Jag tog kontakt med en jurist och han sa att det var ok att sälja penseln så länge jag inte hade en mottagare som till exempel flaska, tub eller burk. Det var då jag skickade in mitt mönsterskydd som jag sedan fick våren 2012.

Prototyper

Här är en bild på alla mina prototyper. De två till vänster gjorde jag själv av gamla läppstift. Efter det fyra prototyper gjorda från CAD-ritningarna. Dessa var dyra på den tiden och kostade över 1 000 kr/st. De två sista är varuprover från Kina. Som ni kan se så blev det lite missuppfattning med det första provet därifrån.

Utmaningar

Utmaningarna har varit både att få till bra prototyper, kostnaden för verktyg och sedan att producera X-brush. Som tur var fick jag innovationsstöd från Almi, som bekostade CAD-ritningar och prototyper.

– Det visade sig att det skulle kosta ca 400 000 kr att göra två av verktygen i Sverige, själva penseln var jag ändå tvungen att göra i Kina. Detta hade jag naturligtvis inte råd med. Så i början av 2013 började jag samarbeta med en fabrik i Shanghai.

Verktygskostnaden gick ner till under 100 000 kr men tyvärr var det en väldigt stor fabrik, så de jobbade bara med X-brush när de hade tid över. Efter ett halvår fick jag min första X-brush från fabriken i Kina och den blev helt fel, där var själva penseln som skulle vara i lacket svart och naturligtvis färgade den av sig. Men efter två år fanns äntligen en fungerade prototyp och Ulla gav klartecken att köra igång.

– Två dagar innan produktionen skulle starta upptäckte jag att plasten smälte! Det visade sig att de använt en plast som inte tål aceton, så det vara bara att säga stopp. Sedan försökte de i nästan ett år till, men fick inte till det och hoppade sedan av efter nästan 3 års samarbete.

Via en svensk plastexpert som rekommenderade en liten fabrik i Hong Kong fick jag till slut tag på rätt producent. Efter ett halvår fanns en produkt som jag var nöjd med och kunde lägga min första order på 5 000 långa och 5 000 korta penslar.

– Själva X-brush produceras i Hong Kong, men förpackningarna tillverkas i Borås. Från början packade jag dem själv, för jag ville att kvalitén ska vara så bra som möjlig. Tyvärr var många penslar lösa, så dem fick jag sålla bort. Men det är som med alla innovationer, man gör förbättringar hela tiden.

Vinnare i Jakten på Storsäljaren!

Tisdagen den 2 maj 2017 vann X-brush i TV-programmet “Jakten på Storsäljaren” i Ullared. Vinsten var att hamna på bästa försäljningsplats på Gekås i Ullared. Här kan du se programmet i sin helhet: Jakten på Storsäljaren.

 

 

Tillbaka till Uppfinningar i Ui7